Förslag på olika kurser 

Hej! Hoppas du ska hitta nåt som verkar spännande här bland mina kursförslag. De flesta kurser kan användas som hel- eller halvdagskurs, beroende på om du önskar en mer översiktlig kurs, eller mer fördjupning i teknikerna. Detta kan vi diskutera oss fram till tillsammans. Jag är medveten om att jag nämner material och namn på kurser som du kanske aldrig hört talas om, men om du undrar över något, så tveka inte utan ring! Sist finner du några olika sätt att få kontakt samt regler.

Hoppas vi ses!"Att skapa med Angelina" På denna kurs får du lära dej att använda ett helt nytt, spännande material för applikationer, Angelina. Det är en polyesterfiber som man smälter samman till glittrande tyger och sedan dekorerar med pärlor, maskinsömmar mm.. Du får också lära dej att kvilta i metall.. Varje arbete blir helt unikt. Fantastiskt resultat utlovas!!


"Lek med positiva och negativa mönster". En teknik som bygger på Mended hearts, men som jag utvecklat vidare med mer komplicerade mönsterformer och kontraster mellan tyger med olika mönster och struktur.


"Baltimoreapplikation på nytt enkelt sätt." Ett annorlunda sätt att skapa applikationer som ger ett mer handarbetat utseende än de vanliga vliesofixapplikationerna.


"Tygfärgning i mikrovågsugnen." Jättespännande och utmanande, men förutsätter tillgång till mikrovågsugn.


"Blyglasapplikationer." med hjälp av skråskurna alcantararemsor. Ett sätt som jag uppfunnit själv att skapa blyglasfönster utan hjälp av snedremsorna som man vanligen använder.


"Rosettfönster" En annorlunda teknik för applikation som är både enkel och rolig, Grundmaterialet innebär att du syr ett fönster, liknande kyrkornas fantastiska glasfönster. och lägger ett utskuret mönster i alcantara över. Tekniken liknar i viss mån blyglasapplikation, men inte riktigt ändå.


"Omvänd blyglasteknik" Denna teknik utnyttjar en mörk bakgrund som fogning till ditt blyglasfönster. En ytterligare förenklad variant där fogarna skapas av mellanrummen mellan de olika applikationerna. Mycket spännande teknik!


"Chenilleteknik" Skapa egna "sammetstyger". Vi provar även på att mönsterpassa rutiga tyger för att uppnå speciella effekter. Denna teknik är helt enastående i olika typer av lapptekniksarbeten, skapar en relief med samma färgskala som i övriga täcket. Ett enkelt sätt att göra underbara mystäcken och kuddar, även kläder som aftonjackor mm.


"Sy kassar." Skulle kunna kombineras med någon av de andra kurserna till en heldagskurs där blocken används för att fälla in i kassen. Tänker mig att det skulle vara bra med linne till kassarna.


"Sy Kuddar." Används också tillsammans med någon av de andra kurserna exempelvis Chenille, Seminole, Dresden plates. Du får beskrivning och instruktioner för att tillverka en baskudde med vinge runt om och lär dej sy i dold dragkedja eller knappar, eller båda delarna om du vill.


"Blomsterapplikationer med hjälp av tyll och sidenblommor". Skapa nytt av gammalt. Denna teknik ger dig möjlighet till att skapa fritt och utmana din kreativitet. Med hjälp av vanliga sidenblommor skapar du olika typer av applikationer som sedan "fångas" under ett lager av tyll och kviltas fast. Arbetet dekoreras sedan med pärlor efter din önskan.


"Grandma´s bisquits" Pufftäcken med gammaldags charm.


"Bulls Eye" Trastäckesteknik som bildar spännande mönster, påminnande om drunkards path. Jag lär även ut drunkards path på förenklat sätt i dessa kurser.


"Seminoleteknik". Olika sätt att snabbsy de komplicerade mönster som seminoleindianerna använder i sina täcken En förmiddagskurs räcker till att sy framsidan på en kudde. Skickar med beskrivning på hur resten av kudden ska sammanfogas.


"Tredimensionell vikteknik" Spännande teknik för att skapa upphöjda mönster på lapptäcken. En ganska välkänd modell är bow-tie, men jag visar en hel del andra varianter i denna kurs som tar lapptekniken ett steg vidare.


"Tredimensionell lappteknik II" Lär dej ännu mer om vikteknik. Vi gör mer komplicerade mönster och provar på Stjärnor, rosor mm. En kurs för dej som är lite mer van att sy och nyfiken på pilliga saker.


"Snabbsydda diagonaler" Denna teknik är ganska välkänd och kanske inte så upphetsande, men om man inte kan den sen tidigare innebär den ett verkligt lyft för kreativiteten. Lär ut hur man skapar egna mallar och hur man ska göra rektangulära diagonaler på ett lätt sätt.


"Paper piecing Mariner´s compass".Lite mer komplicerad paperpiecing, bestående av flera block. Ger en vacker, förenklad kompassros som kan sättas in i ett täcke eller en kudde med marin prägel.


"Dresden plates." Använd en speciell linjal för att skapa fantastiska runda "tallrikar" som kan användas i många olika sammanhang. exempelvis, underlägg, väskor, necessärer, lapptäcken, av kvartsblock kan man göra mönstret "grandmothers fan".


"Använd din symaskin" riktar sig främst till dig som har en PFAFF. Du får lära dej använda finesserna på din symaskin och olika tips och tricks som gör sömnaden lättare. Det finns ett hav av pressarfötter att utforska.


"Japanskt Pussel" En knepig, men spännande teknik där man skär isär romber som sedan pusslas ihop med varann på ett spännande sätt, Ger ett resultat som verkligen imponerar.


"Flätad Linnekudde". En rolig kudde av flätade linneremsor. Inte så svår att åstadkomma om man bara är noggrann, men vanebildande......mycket...


"Flätning med remsor" En japansk teknik som är spännande och rolig. Starkt vanebildande… Du skapar ett stycke konstfärdigt flätat tyg som du kan foga in i olika arbeten, som kuddar, väskor mm.


"Nybörjarkurs i Lappteknik". För dej som inte blivit biten än, men gärna skulle vilja bli.. En tvådagarskurs där du lär dej grunderna i Lappteknik. exempel på innehåll: - Skärteknik, Lär dej använda linjal, kniv och skärmatta - Att läsa mönster och följa anvisningar. - Om cm och inchmått. - Olika bastekniker och block. exempelvis blockhus, flygande gäss, Ohio star, Paperpiecing,(grund) och enklare tredimensionella block - Applikation - Kanter och avslutningar, - Kvilta på maskin.


Efter kursens slut har du åstadkommit ett samplertäcke som innehåller provblock i olika tekniker och med tillhörande beskrivningar och mönster. Kursen håller på en stund in på kvällen första dagen (tills vi inte orkar mer) och fortsätter sedan till 16.00 dagen därpå. På kursen varvas teoretiska avsnitt med en hel massa kreativ sömnad.


"Sy en Amishdocka" Amishfolket i USA som skapar så mycket vackra lapptäcken gör också en speciell docka till sina barn. Den är klädd i Amish-folkets enkla kläder och saknar ansiktsuttryck på grund av Amish-folkets ovilja att avbilda något som Gud skapat. Detta ger dockan en gammaldags prägel och en möjlighet för barnen att tolka in det ansiktsuttryck som passar för stunden.


"Kanter och avslutningar" Riktar sig till dej som har hela garderoben full av "UFO:s" hemma (Un-Finished Objects). Nu får du chansen att lära dej olika sätt att sy ramar, kanter och avslutningar på ditt arbete. Exempel är: Ramar av olika slag, tittkanter, avslutning med mitrerade hörn, "taggiga kanter" Bågformade kanter med speciell mall, mm. Denna kurs är lite längre, eftersom det är så många olika moment. Du kan ta med egna täcken som behöver avslutas. Annars arbetar vi med olika provlappar som du sedan kan spara för att komma ihåg hur du gjorde. Vi går även in lite på maskinkviltning, dock ej på frihand.


"Sexkantig syask" en fiffig syask som är utfällbar. Görs i kartong och tyg. Lite pillig, men väl värd mödan Passar som heldagskurs.


"Tredimensionella kuber i remsteknik I". Ett snabbt sätt att skapa tredimensionella kuber, med hjälp av tyger i tre toner från ljust till mörkt!


"Kuber i remsteknik II" Fortsättningskurs med mer komplicerade kuber. Kan göras till en helgkurs tillsammans med grundkursen.


"Sy skålar i tyg". En rolig teknik där du skapar mjuka skålar av olika slag. Ännu ett sätt att skapa med din fantasi och symaskinen. Svårt att beskriva på några rader, men mycket roligt att göra!


"Specialtekniker, tänk i cirklar" En inspirerande heldagskurs där du får prova på ett spännande verktyg som kallas för circle cutter. Du skapar ett enastående konstverk, som bara finns i ett exemplar. Vi går igenom olika specialtekniker som du kan använda för att utsmycka och dekorera ditt konstverk. Exempel på detta är: Förgyllning av tyg, Att sy på paljetter, Arbeta med effekttrådar, mm. Du får också lära dig att göra "hål" som du kan fylla med sömmar och olika tyger. Denna kurs tar ditt skapande ett steg vidare.


"Helgkurs i att skapa minnestäcken med hjälp av fotografier" Vill du samla gamla och nya foton till ett minnestäcke? På den här helgkursen går vi igenom hur det går till att föra över foton till tyg via dator och skrivare. Tekniken kan användas för att skapa ett varaktigt minne från ett oförglömligt ögonblick, en resa, examen bröllop, eller som ett älskat minne av en avhållen person eller vänner.


"Kortare fotokurs" Samma innehåll som kursen ovan, men mer översiktligt. Du får möjlighet se hur man gör, men också prova på själv. Detta är för det mesta fullt tillräckligt, om du är den nyfikna typen som vill fortsätta experimentera hemma!


"Lek med färger och olika specialmedium." Här får du reda på hur du färgar ditt tyg med solens hjälp, hur du använder puffmedium för att skapa reliefer som du sedan målar på och slutligen dekorerar med sömmar. Vi provar också att skapa mosaikmönster med hjälp av små tygbitar. Detta är en spännande kurs för dig som är nyfiken på att skapa själv.


"Square dance" Ett s.k. tesselationsmönster där formerna griper in i varandra. Du får lära dig att göra egna mallar som du skär ut mönstret efter och skapar på så sätt spännande mönster. Vi går också igenom mosaikteknik på denna kurs.

Regler

Kontakt

För samtliga kurser gäller att detaljerad beskrivning ingår i priset. I de fall där speciella linjaler och tillbehör används, ingår dessa INTE i priset, men några finns att låna under kursen, som ni får samsas om. I vissa fall kan jag också ha med linjaler och liknande om vi kommer överens om detta.

Visst material finns att köpa, men du får också en materiallista så att du kan ta med egna tyger. Materialsatserna ligger från ca 100:- upp till 200:- beroende på vilken kurs det gäller.

Vanliga sybehör som symaskin, sax, nålar mm får du ta med dig. Jag brukar ha med min symaskin och kanske ytterligare någon, om Du har svårt att ta med egen maskin kan du höra av dig till mig, så löser vi det.

Om du har några frågor om vadsomhelst, går det bra att ringa mig på telefon:

0521 - 62869, (hemma hos mej när jag inte är på kurs, eller jobbet eller så)

Eller på mobil 0702-87 82 47 (ganska ofta har jag den på)

Annars kan jag ju nås per brev också:
Mikael Svensson
Björkvägen 18
462 53 Vänersborg

Org.nr 6309265517 f-skattesedel

Eller varför inte e-post?:
silvernalen@gmail.com