Hej!
Hoppas du ska hitta nåt som verkar spännande här bland mina kursförslag.
De flesta kurser kan användas som hel- eller halvdagskurs, beroende på om du önskar en mer översiktlig kurs, eller mer fördjupning i teknikerna.
Detta kan vi diskutera oss fram till tillsammans.
Jag är medveten om att jag nämner material och namn på kurser som du kanske aldrig hört talas om, men om du undrar över något, så tveka inte utan ring eller mail!
Längst ner på sidan finner du några olika sätt att få kontakt samt regler..
Hoppas vi ses!
Angelinafibrer är syntetiska fibrer som används inom olika former av textilt skapande. Vissa av fibrerna är känsliga för värme och smälter lätt samman när man utsätter dom för detta. Det är dessa fibrer vi kommer att jobba med på denna kurs. Angelinafibrer i sig ger inte så intressanta ytor, så därför får du också lära dig hur man går vidare för att få spännande resultat med frihandssömnad mm. Till denna kurs finns materialsats att köpa för 100:- De färdiga proverna kan du använda som små tavlor eller kort.
minst 8 lektioner
Du kan få hjälp med måttagning, tips vid mönsterutläggning och tillklippning samt anpassning av grundmönster, anpassning av mönstret för större byst mm Visste du att alla mönster man köper är ritade på en B-kupa? Om du har större byst än så måste mönstret anpassas- Jag kan lära dig hur man gör detta på ett enkelt sätt, jag lovar att det blir skillnad!!
Jag har god kunskap om hur man syr olika detaljer som gör att plagget ser proffesionellt ut. Kläder är inte som bullar, man vill INTE att det ska verka hemgjort!!
Min mamma sydde på beställning och lärde mig mycket. Jag själv har sytt brud- och balklänningar på beställning under många år innan jag började med kursverksamhet.
I fackbiblioteket i kurslokalen finns över 100 böcker om klädsömnad och ett stort mönsterbibliotek att välja från. Jag har flera olika grundmönster, dom som brukar passa bäst är dom som min mamma använde, dom är anpassade efter svenska modeller.
Detta är en spännande och förvånansvärt enkel teknik som du kan få pröva på. Du kommer att lära dig hur man använder en airbrushspruta och lite olika tekniker för att skapa spännande underlag som du sedan lan jobba vidare med. Airbrushtekniken är ganska ny när det gäller textil, men inte så svårt att lära sig! Jag har allt material som behövs, du behöver bara ta med dig tyg att måla på.
4 lektioner- hur många som helst!
Vad är art quilt? Ja det kan man fråga sig… Jag skulle vilja säga att det är allt roligt med sömnad och lappteknik, men utan några regler!! Du förstår ju själv hur spännande det är.
Det finns inget som man inte kan göra, det handlar om att skapa fritt!
För att kunna detta kan det vara bra att känna till lite olika grundtekniker som man kan använda sig av i sitt skapande. En del av dessa finns beskrivet på andra ställen i detta ganska omfattande kursprogram, men här kan man välja att gå kortare kurser i varje ämne för att sedan skapa själv. Det gemensamma för alla dessa kurser är att man gör prover för att lära sig tekniker, de flesta kursavsnitten är på ca 4 lektioner vardera och man väljer själv vilka man vill göra
Exempel på vad man kan göra: Angelinafibrer, effekttråd på spolen och andra maskintekniker, scorching, löda i tyg, bonding av material, frihandsbroderi, arbeta med krympskikt(tyvek) puffmedium, airbrush, sy i metall och på aluminiumfolie, alginat.
Hör av dig om vad du är intresserad av så plockar vi ihop en kurs! Om du inte vet vad du är intresserad av: Hör av dig ändå, så hittar vi det tillsammans!
(8 lektioner ger en översiktlig kurs, 16 lektioner mer fördjupning). Du får lära dig att arbeta med vattenlösliga mellanlägg och allt spännande man kan åstadkomma med hjälp av att göra”hål” i dina arbeten. Du får också göra tredimensionella former och skapa arbeten som består helt och hållet av tråd. En verkligt kul kurs som ger dig nya kunskaper
Jag tänkte vi skulle göra en variant av denna applikation som kallas hawaiimönster. Dels därför att de är vackra, men också för att det är ett bra sätt att lära sig tekniken.
Applikationer kan man tycka vad man vill om, de kan vara klumpiga, simpla, enkla, tråkiga eller alldeles, alldeles underbara. Jag vill med denna kurs lära dig lite olika varianter så att du kan anpassa det efter vad du vill göra! Många av teknikerna kommer från klädskapandets värld, men kan nog visa sig höra hemma bland lapptekniksälskarna också.
Vi kommer att göra prover i följande tekniker:
Raksömsapplikation, skuggapplikationer, baltimoreapplikation, transparenta applikationer, quiltade applikationer och omvända applikationer.. du kommer också att få prova på Broderie Perse… bara en sån sak!
Bargellotekniken är gammal och användes ursprungligen som att sätt att skapa broderier i sk blixtsöm. Den kommer ursprungligen från Italien. Numera används begreppet mest om lapptäcken där remsor sys samman och sedan förskjuts med varandra för att skapa vackra mönster. På denna kursen kan du få prova på tekniken och göra en löpare som blir ca 50x130 cm. du kan också göra en väggbonad om du föredrar detta, men då behövs en annan materiallista. Hör av dig i så fall
:
Squaredance tillhör en grupp av block som kallas tesselations. Det betyder att de ”flätar sig i varandra”. Dessa mönster ser svåra ut, men är ofta lätta om man vet hur man ska göra – Precis som allt annat!
På denna kurs får du lära dig hur man behärskar tekniken för squaredance-blocken, men också hur du gör egna block och mallar,
Välkommen på en kurs som vidgar dina vyer!
Blyglastekniken är ett fantastiskt sätt att skapa vackra arbeten som påminner om kyrkornas fönster. man kan använda tyger i klara, glödande färger för att skapa illusionen av att det strömmar ljus genom bilden. På denna kurs kommer du att få pröva tre olika tekniker som ger lite olika uttryck och som kan användas på olika sätt
Denna teknik bygger på cirklar som delas och sedan sammanfogas i olika mönster. Det är en applikationsteknik som ger lite fransiga kanter och ett modernt uttryck. Jag har utarbetat en teknik som gör att det inte blir tjockt, trots flera lager tyg som läggs på varandra- Tekniken kan användas till mycket annat än löpare, men det är ett bra sätt att lära sig tekniken
Dresden plates är en gammal teknik som traditionellt sys för hand. På den här kursen är det mer moderna metoder som gäller. Vi kommer att gå igenom lite olika tekniker för att åstadkomma de populära dresdentallrikarna som du sedn kan använda till allt från kuddar och dukar till vackra täcken!
16 lektioner (helgkurs)
Välkommen till en kurs där du får lära dig att använda många av de spännade material som står till tygkonstnärens förfogande.
Vi kommer att prova på att löda i tyg, smälta tyger, arbeta med angelinafibrer, frihandsbroderi på symaskinen, airbrushteknik, raklödderfärgning, förgyllning av tyg och mycket annat.
För att du ska få tid att lära dig så många tekniker som möjligt kommer vi att använda hela helgen till att nosa på så många tekniker som man kan pressa in. Du väljer själv om du vill hänga med på allt, eller om du vill koncentrera dig på något särskilt.
Dessutom får du beskrivning på en bok där du kan samla dina prover. Boken blir ett konstverk i sig, men också ett bra sätt att förvara dina arbetsprover så du kommer ihåg hur du gjorde.
Om du vill ta ditt textila skapande ett steg vidare är detta kursen för dig. Om du är nybörjare och tveksam kan jag lugna dig med att jag ska hjälpa dig så mycket jag kan!
Är detta möjligt, kan man verkligen löda tyg? Jo, det kan man! Och det vill man, för det är så kul, och enkelt!
Med hjälp av en lödkolv och småbitar av tyg kan man skapa de mest fantastiska saker som kan bli tavlor, väskdekorationer, smycken, ja till och med kläder! Prova du också!
Man lär sig grundtekniken på en halvtimma, men sen är det svårt att sluta, det finns ju så många metrial att prova så räkna en halvdag för att experimentera, eller ägna en heldag på att bli proffs!
Vill du samla gamla och nya foton till ett minnestäcke? På
den här kursen går vi igenom hur det går till att föra över foton till tyg via
dator och skrivare. Tekniken kan användas gör att skapa ett varaktigt minne från
ett oförglömligt ögonblick, en resa, examen bröllop, eller som ett älskat minne
av en avhållen person eller vänner.
Frihandsbroderi är nära släkt med frihandskviltning, skillnaden är att man ofta arbetar tätare och använder sig av olika underlag exempelvis Angelina eller olika tyger. Det är användbart inom art quilyt för att skapa olika effekter. Det bästa är att det är KUL! Prova du också!
Detta är en kurs där vi kommer att gå igenom de olika moment som de flesta tycker är krångligt med lapptekniken. När många sömmar möts blir det gärna klumpigt, när tre sömmar möts blir det svårt att få till en snygg övergång och när man ska fälla in bitar i en hel bakgrund är det inte lätt att räkna ut hur man ska göra. Efter denna kurs kommer du att veta PRECIS hur det ska gå till!
Vi kommer att göra fyra prover.
Åttauddig stjärna med Y-sömmar
Infälld cirkel
Infälld fri form (hjärta)
Infällda raka former
]
Denna teknik är ingen nyhet, flätat har man gjort i alla tider och i alla typer av material. Det som är nytt här hos oss i västvärlden är att fläta med tygremsor i syfte att skapa spännande mönster. I japan har man gjort detta i århundraden.
Denna kurs är till för att lära dig grunderna, har du väl blivit biten kan nog inget hindra dej att skapa nya spännande mönster: Inspiration finns överallt.. i dukar, hemtextilier, golv, och många andra ställen. Kursen är på 8-16 lektioner beroende på om du vill göra prover på alla tekniker eller om du nöjer dig med enstaka exempel
På denna kurs får du lära dig olika sätt att kanta och avsluta arbeten, Vi kommer att göra provlappar som du kan spara tillsammans med beskrivningarna och ta fram när det är dags. Ta denna chans att lära dig tekniker som du garanterat kommer att ha användning för VARJE gång du ska avsluta ett arbete
Ur innehållet:
Fogning med hörnblock, Fogning med stupvända remsor, Kantning med mitrerade hörn, Kantning av inåtgående hörn, Tvingade hörn, Vändsydda täcken med falsk kantning, Kantning med bågform, Taggiga kanter, ,Ramar med 45 graders vinkel, ”lusrännor”, Smala nedsänkta ramar, Vändsydda passepartouter
Under kursen får du tips på vilken typ av kantning som passar till vad och knep som underlättar arbetet!
Luffarslöjd är kanske lite oväntat I detta sammanhang, men vad gör man? Det är ju så roligt att man inte kan låta bli!!
Om du vill har du möjlighet att lära dig grunderna I luffarslöjd på den här kursen. Vi kommer att gå igenom olika sätt att arbeta. Man kan få lite ont I fingrarna till en början, men det går över! Våga prova du också. De flesta börjar med ett träd och sen en ljuslykta eller kaknag. Sen är det bara fantasin som sätter gränserna! Lär dig ett nytt hantverk med gamla anor!
Mended hearts
tillhör en typ av block inom lapptekniken som bygger på kontrasten mellan
positiva och negativa mönster. det är en form av applikatonsteknik som jag utvecklat vidare. Du kommer också för lära dej ett bra sätt att foga de redan kvilatde blocken! Vi kommer att göra ett täcke som består av fyra block istället för de 9 som visas på bilden!
Detta är ett kul sätt att framställa ett unikt konstverk som kan användas på många olika sätt. Det är väldigt enkelt när man vet hur man ska göra och efter den här kursen är du en av dom! Mosaiken kan göras hur stor eller liten som helst och kan användas till allt från gratulationskort via quiltar och väskor till kläder! (jag kommer att ha med mig lite olika exempel på användningsområden) Vi kommer också att gå igenom olika sätt att dekorera din mosaik, bland annat med grova trådar på spolkapseln.
På denna kurs kommer du att få göra en av Reuterswärds omöjliga figurer i textil version. Du kommer att få lära dig att sy med förskjutna remsor, osynlig applikation och ekokviltning. Slutresultatet blir ett täcke som väcker både intresse och nyfikenhet. Det är väl det bästa betyg ett lapptäcke kan få, eller hur?
Att sy paperpiecing är kanske något du provat tidigare? Då kan denna kurs vara något för dig. Vi kommer att göra en kompassros som blir ca 53x53 cm inkl ramar och kantning. Den består av mindre delar som fogas ihop allteftersom. Vi kommer också att göra en spets i mitten som täcker över den plats där alla sömmar möts…fiffigt va? Själva motivet är 43x43 cm men du kan givetvis göra blocket i valfri storlek med hjälp av bredare eller smalare ramar.
Har du känt att det är svårt att bestämma vilka färger som ska ingå i dina arbeten? Tycker du det är svårt att få till det med designen? Blir det bra ibland utan att du vet varför? Då är denna genomgång något för dig!
Här går vi igenom vilka grundläggande förhållanden man kan luta sig mot när man designar sina textila konstverk. Vi går igenom grunderma i färglära och grundläggande komposition och perspektivlära. Det är en teoretisk kurs men den bjuder ofta på AHA-upplevelser, Visste du till exempel varför det är bra att börja med ramen? (annars kommer du snart att veta!)
Att sy lapptäcken av remsor är väl lika gammalt som hantverket självt. Från början rev man remsor och sydde ihop till olika mönster. Många av de äldsta mönstren är just block som sytts av remsor i olika bredd, exempelvis seminoletekniken
När skärkniven och mattan började tillverkas blev det lättare att få raka och snygga remsor. Nu kan man dessutom köpa dessa som färdigskurna remsrullar, sk Jelly rolls.
Jelly roll är en ganska ny företeelse. Ursprungligen var det ett sätt att marknadsföra tygprover så att butiker kunde sy upp små projekt för att visa nya tyger och locka köpare till dessa. Det visade sig ganska snart att många kunder var intresserade av att köpa rullarna, eftersom man kan få en hel kollektion av tyger utan att lägga ut en förmögenhet. Dessutom var ju alla tyger redan matchade!!
Butikerna tyckte också det var bra, eftersom man slapp skära upp alla småbitar till sina kunder.
Här får du lära dig att använda dom där rullarna som du hittills bara klappat på..*ler*
Du har säkert sytt seminoleteknik utan att tänka på det. Många av de moderna teknikerna där man syr remskombinationer på olika sätt har sin bakgrund i seminoleindianernas sätt att sy.
Denna kurs är tänkt som en introduktion till seminoleteknik. Du kommer att få lära dig mer om seminoleindianernas historia och vi går igenom sju olika bårder som jag valt ut dels för att jag tycker de är vackra och användbara, men också för att de visar lite olika sätt att göra remsorna på. Detta är ett kul sätt att få nya ideer för ditt textila skapande!
För samtliga kurser gäller att detaljerad beskrivning ingår i priset. I de fall där speciella linjaler och tillbehör används, ingår dessa INTE i priset, men några finns att låna under kursen, som ni får samsas om. I vissa fall kan jag också ha med linjaler och liknande om vi kommer överens om detta.
Visst material finns att köpa, men du får också en materiallista så att du kan ta med egna tyger. Materialsatserna ligger från ca 100:- upp till 300:- beroende på vilken kurs det gäller.
Vanliga sybehör som symaskin, sax, nålar mm får du ta med dig. Jag brukar ha med min symaskin och kanske ytterligare någon, om Du har svårt att ta med egen maskin kan du höra av dig till mig, så löser vi det.
Om du har några frågor om vadsomhelst, går det bra att ringa mig på telefon:
0521 - 62869, (hemma hos mej när jag inte är på kurs, eller jobbet eller så)
Eller på mobil 0702-87 82 47 (ganska ofta har jag den på)
Annars kan jag ju nås per brev också:
Mikael Svensson
Björkvägen 18
462 53 Vänersborg
Org.nr 6309265517 f-skattesedel
Eller varför inte e-post?:
silvernalen@gmail.com